Zaskocz wszystkich nietypowym makowcem
Nie jestem fanką makowca, ale co roku na Święta robię to ciasto, ku zadowoleniu domowników. W ostatnie Boże Narodzenie postanowiłam trochę zmienić wygląd ciasta - zamiast typowej, przekładanej formy wyszła gwiazda. Wbrew pozorom robi się ją dość łatwo, wymaga jedynie precyzyjności i...dużo miejsca. A tego właśnie mi zabrakło ;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 80g masła
- 30g świeżych drożdzy (lub opakowanie suszonych)
- 0,5 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 2 jajka + 1 do posmarowania ciasta
- masa makowa (samorobna, lub w puszcze, najlepiej Helio)
- sok z cytryny i cukier puder na lukier*
Przepis:
- Lekko podgrzać mleko (nie może być gorące). Wsypać do miski mąkę, dodać pokruszone drożdże. Zasypać je cukrem, zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15min.
- Rozpuścić masło, odstawić. Do miski z ciastem wbić dwa jaja, dodać ciepłe masło i wyrobić ciasta, aż będzie dość elastyczne (ok. 10min). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 40min.
- Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na oprószoną mąką stolnic. Rozwałkować na okrą o średnicy ok. 25cm. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować część masy makowej.
- Kolejną porcję ciasta rozwałkować, położyć na rozsmarowanej masie i znowu dodać warstwę z masy makowej.
- Ostatnią część ciasta także rozwałkować, wyłożyć ją na rozsmarowaną masę makową. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Ciasto pokroić na ok. 12 rożków, pamiętając, by nie docinać ich na środku (na środku koła pozostawić nienaruszony okrąg o średnicy ok. 6cm). Każdy rożek dwukrotnie obrócić, robiąc do na zmianę (jeden obracać na prawo, kolejny obracać na lewo. Następny znowu na prawo itd.)
- Gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 25min, aż nabierze złotego koloru.
- Po ostudzeniu można udekorować lukrem*: 2 łyżki soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od konsystencji jaką się chce uzyskać, można zacząć od 3 łyżek cukru pudru i stopniowo zwiększać jego ilość).
Moje rożki zrobiłam trochę za grube, przez co gwiazda nie wygląda tak "zgrabnie". Należy postarać się, aby były możliwie cienkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)