Łatwa, szybka i obłędnie czekoladowa tarta z malinami
Na moim blogu już pojawił się przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Dzisiaj natomiast - wersja bez pieczenia.Do ciasta można użyć zarówno świeżyć, jak i mrożonych malin (trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody).
Składniki (forma na tartę 26cm):
- 350g czekoladowych ciastek/herbatników
- 20g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao (prawdziwe, nie ekspresowe/rozpuszczalne)
- 200ml śmietanki 36%
- 80g masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- koszyczek malin/opakowanie mrożonych malin
Przepis:
- Formę na ciasto wysmarować masłem, można posypać bułką tartą.
- W rondelku, na kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady z 20g masła.
- Ciastka zmiksować (można włożyć do siatki i rozgnieść wałkiem), połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Taką masą wyłożyć dno i boki formy, wstawić do lodówki.
- Do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, wsypać kakao, cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę cały czas mieszając. Dodać masło i zagotować mieszając co chwilę. Zdjąć z ognia.
- Do tego samego rondelka wsypać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
- Taką masę wylać na spód i schować na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjąć, ułożyć maliny na górze i ponownie schładzać, minimum 3 godziny.
- Cieszyć się pysznym smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)