------------------------------------------------------------------------------
Co prawda jesień to nie sezon na maliny, ale znalazłam przepis z lata, którego nie opublikowałam. Można wykorzystać oczywiście mrożone maliny.
Mocno czekoladowe ciasto, przełamane lekką słodką-kwaskowatością malin. Pycha!
------------------------------------------------------------------------------
Ciasto czekoladowe z malinami
PRZEPIS:
1. Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce, odstawić do ostudzenia.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
3. Zmiksować chwilę jaja z cukrem (do połączenia się składników). Miksować stopniowo dodając mąkę i mleko. Na koniec dodać kakao i krótko wszystko razem wymieszać.
4. Odłożyć kilka ładnych malin do ozdoby, a resztę zmiksować na mus.
6. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę. Na wierzch ułożyć maliny. Piec około 25 minut (do suchego patyka).
Oprószyć cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)