2 listopada 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


------------------------------------------------------------------------------

Co prawda jesień to nie sezon na maliny, ale znalazłam przepis z lata, którego nie opublikowałam. Można wykorzystać oczywiście mrożone maliny.
Mocno czekoladowe ciasto, przełamane lekką słodką-kwaskowatością malin. Pycha!

------------------------------------------------------------------------------

Ciasto czekoladowe z malinami
 
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25cm):


PRZEPIS:

1. Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce, odstawić do ostudzenia.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
3. Zmiksować chwilę jaja z cukrem (do połączenia się składników). Miksować stopniowo dodając mąkę i mleko. Na koniec dodać kakao i krótko wszystko razem wymieszać.
4. Odłożyć kilka ładnych malin do ozdoby, a resztę zmiksować na mus.
 
 
5. Do ciasta dodać masło i czekoladę, zmiksować. Dodać mus malinowy i wymieszać wszystko łyżką.

6. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę. Na wierzch ułożyć maliny. Piec około 25 minut (do suchego patyka).
Oprószyć cukrem pudrem :)





https://www.easypaste.org/file/lDxIdq2R/Ciasto.czekoladowe.z.malinami.pdf?lang=pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)