8 listopada 2017

Jogurtowy placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Bardzo łatwy i bardzo smaczny jesienny placek.



Jestem miłośniczką tart, tortów i wszelakich ciast z kremami. Czasami jednak mam ochotę na coś błyskawicznego, prostego i smacznego. Coś, co będzie idealne na ciepło, na zimno, zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień. I taki właśnie jest ten placek ze śliwkami. 

Placek ze śliwkami

Składniki (forma kwadratowa: 24x24cm):



  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jogurt naturalny mały
  • 8 śliwek*
  • przyprawy**


Opcjonalnie kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki oleju


Opcjonalnie lukier:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody


Przepis:

  1. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
  2. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i podzielić na ćwiartki.
  3. Jajka ubić na gładką masę z cukrem.
  4. Dodać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  5. Wylać masę do formy. W ciasto lekko wcisnąć śliwki.
  6. Opcjonalnie: ze składników na kruszonkę rękami wyrobić...kruszonkę :) Posypać nią wierzch ciasta.
  7. Piec ok. 40 minut w termoobiegu.
  8. Opcjonalnie: po całkowitym ostudzeniu wymieszać cukier z wodą na lukier. Polać nim ciasto.


Pycha! :)

Placek ze śliwkami


*zdarza się, że śliwki z zewnątrz wyglądają dobrze, a w środku są zepsute - dlatego zawsze kupujcie ich więcej niż w przepisie
** ciasto doprawiłam cynamonem i kardamonem - wybierzcie to co lubicie :) 

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)