16 listopada 2017

Banoffee

Banoffee

Banany + toffi = Banoffee



To obłędnie dobre ciasto wymyślili dwaj panowie z Wielkiej Brytanii: Nigel McKenzie i Ian Dowding. Podobno Banoffee było ulubionym deserem Margaret Tatcher. Nie ma się czemu dziwić: ciasteczkowy spód, karmelowe nadzienie, banany i bita śmietana. Czy może być coś lepszego?
Deser ten zyskał ogromną popularność w USA. Do dzisiaj przepis na jego wykonanie jest drukowany na puszkach z mlekiem skondensowanym firmy Nestle.
Jeśli ktoś z was jeszcze go nie zna, albo nie próbował - niech szybko nadrobi zaległości! :)

Banoffee


Składniki (okrągła blacha 24cm):


  • 300g ciastek owsianych (najlepiej z czekoladą, ale niekoniecznie)
  • 100g masła
  • 400g masy kajmakowej z puszki*
  • 160g czekolady gorzkiej**
  • 400ml śmietany 30% lub 36%
  • 4 banany
  • cukier puder
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny


Przepis:


  1. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem.
  2. Rozpuścić pół tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Odstawić. Ciastka zmiksować na proszek. Rozpuścić masło i zmiksować je razem z ciastkami i roztopioną czekoladą. Taką masą wyłożyć dno (mogą być takie boki, ale nie muszą) tortownicy, włożyć ją na pół godziny do lodówki.
  3. Rozpuścić pozostałe 110g czekolady, odstawić na chwilę do ostygnięcia i wymieszać ją z masą kajmakową. Taką masą przykryć cały ciasteczkowy spód. Śmietanę włożyć do zamrażalnika***.
  4. Banany pokroić w plastry i obficie ułożyć je na kajmakowej masie. Skropić cytryną, aby nie zrobiły się czarne. Włożyć do lodówki.
  5. Do żelatyny wlać 2 łyżki zimnej wody, odczekać chwilę aż napęcznieje. Następnie dodać do niej 2-3 łyżki wrzątku i dobrze rozmieszać, aby nie było grudek.
  6. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (dodać według uznania), pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na banany, schładzać minimum 3 godziny. Przed podaniem można oprószyć kakao lub zetrzeć czekoladę.


Banoffee

*masę można przygotować też z mleka skondensowanego schłodzonego. Takie mleko trzeba gotować przez 2 godziny (puszka cały czas musi być zanurzona w wodzie), a otwierać dopiero po całkowitym ostudzeniu
**klasyczna wersja nie zawiera czekolady, jednak masa bez niej jest bardziej płynna. Jeśli tak jak ja, ciasto musicie transportować, to lepiej zrobić wersję z czekoladą
***ja najbardziej lubię używać śmietany 36%. Jeśli jednak mamy 30%, na ok. 10 minut przed jej ubiciem należy włożyć ją do zamrażalki. Tylko bardzo zimna śmietana dobrze się ubije.

Banoffee

Banoffee

KOSZT:
ciastka - 5,30
masa kajmakowa - 4,99
śmietana - 7,59
kostka masła - 5,60
2 tabliczki czekolady czekolada - 5,29
banany - 2,33
żelatyna - 2,60
RAZEM=33,70zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)