30 października 2017

Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami


Łatwa, szybka i obłędnie czekoladowa tarta z malinami




Na moim blogu już pojawił się przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Dzisiaj natomiast - wersja bez pieczenia.
Do ciasta można użyć zarówno świeżyć, jak i mrożonych malin (trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody).


Tarta czekoladowa z malinami

Składniki (forma na tartę 26cm):



  • 350g czekoladowych ciastek/herbatników 
  • 20g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady



  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao (prawdziwe, nie ekspresowe/rozpuszczalne)
  • 200ml śmietanki 36%
  • 80g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • koszyczek malin/opakowanie mrożonych malin


Przepis:


  1. Formę na ciasto wysmarować masłem, można posypać bułką tartą.
  2. W rondelku, na kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady z 20g masła. 
  3. Ciastka zmiksować (można włożyć do siatki i rozgnieść wałkiem), połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Taką masą wyłożyć dno i boki formy, wstawić do lodówki.
  4. Do rondelka wlać 1/4 szklanki wody, wsypać kakao, cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę cały czas mieszając. Dodać masło i zagotować mieszając co chwilę. Zdjąć z ognia. 
  5. Do tego samego rondelka wsypać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
  6. Taką masę wylać na spód i schować na pół godziny do lodówki.
  7. Po tym czasie wyjąć, ułożyć maliny na górze i ponownie schładzać, minimum 3 godziny. 
  8. Cieszyć się pysznym smakiem :) 


Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)