30 maja 2017

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski
 
------------------------------------------------------------------------------
Tradycyjne serniki są dla mnie trochę za ciężkie i zbyt zbite.
Jednak sernik nowojorski jest puszysty i delikatny w smaku, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
------------------------------------------------------------------------------

Sernik nowojorski

Składniki (okrągła blacha 24cm):

Spód:
Sernik nowojorski

Masa:
Sernik nowojorski

Przepis:

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia brzegi smarujemy masłem. Z zewnątrz owijamy folią aluminiową.
  2. Ciastka miksujemy na drobno. Dodajemy do nich rozpuszczone masło (w rondelku lub mikrofalówce). Wykładamy na spód tortownicy, dociskami i wstawiamy do lodówki.
  3. Nagrzać piekarnik do 130°C. W czajniku zagotować wodę.
  4. Wszystkie składniki na masę (trzymane w temperaturze pokojowej) krótko ze sobą miksujemy. Wylewamy na spód z ciasteczek.
  5. Tortownicę z sernikiem wkładamy w większe naczynie, nie otwierane z dołu (większa patelnia, naczynie żaroodporne, brytfanna itp.).   Do większego naczynia wlewamy wodę.
Sernik nowojorski
    6. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
    7. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jak każdy sernik, najlepiej smakuje następnego dnia ;)
 
Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski


Koszt (przy założeniu kupna wszystkich produktów) :
  • ciasteczka - 3,29
  • masło - 3,45
  • 0,5kg twarogu - 6,49
  • 3 jajka - 1,50
  • 1kg cukru - 2,69
  • 1kg mąki - 1,35
  • 1 cytryna - 1,80
  • 200ml śmietany - 2,49
 
RAZEM:  23,06zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)