11 czerwca 2017

Sernik z bzem

Sernik na zimno z bzem
 
------------------------------------------------------------------------------
Tym sernikiem na zimno zaskoczycie każdą osobę :) Kwiaty? W serniku? Czemu nie!
Sernik jest bardzo delikatny i lekki. Wykonuje się go bardzo prosto, a efekt jest niezwykły.
------------------------------------------------------------------------------

Sernik na zimno z bzem

Sernik z bzem

Składniki (okrągła blacha 24cm):


Sernik na zimno z bzem
*kwiaty bzu lilak są jadalne. Można użyć jednego koloru, albo kilku.

Przepis:

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
  2. Rozpuścić masło (w rondelku lub mikrofalówce) i odstawić na bok.
  3. Zmiksować lub pokruszyć ciasteczka na proszek. Dolać do nich masło i wymieszać. Taką masą wyłożyć spód tortownicy i schować ją do lodówki.
  4. Rozpuścić galaretkę w 400ml gorącej wody i odstawić na bok do ostudzenia (ale nie stężenia).
  5. Zimną kremówkę ubić na sztywno (można dosłodzić cukrem). Porcjami dodawać masę sernikową i krótko miksować na gładką masę. Dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować.
  6. Do masy wsypać kwiaty bzu*, delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasteczkowy spód.
Sernik na zimno z bzem

Chłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Gotowe :)

Sernik na zimno z bzem

 * łatwiej odrywa się kwiaty jasnofioletowego bzu niż białego. Trzeba je krótko, ale intensywnie przepłukać, aby pozbyć się ewentualnych robaczków i owadów.

Sernik na zimno z bzem
 

 
KOSZT:
  • galaretka - 1,39
  • 0,5kg masy sernikowej - 6,49
  • 250ml kremówki - 2,49
  • ciasteczka - 2,49
  • masło - 3,49
  • bez - darmowy :)
RAZEM = 16,35zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)