22 maja 2017

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country
------------------------------------------------------------------------------
Jestem fanką chyba wszystkiego co zaczyna się od słowa "Kinder", ale Kinder Country jest jednym z moich ulubionych batoników. Ciasto nie smakuje identycznie jak ten baton, ale jest podobne i na prawdę pyszne. I szybkie w przygotowaniu :)
------------------------------------------------------------------------------


Ciasto Kinder Country

Składniki (okrągła blacha 24cm):

Ciasto Kinder Country
*użyłam prażonych płatków żytnich Vitte z Lidla (zdjęcie na dole), mogą być też np. płatki Kangus

Przepis:

 
1. Tortownicę wykładamy herbatnikami. Płatki rozdzielamy na trzy szklanki.
2. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1,5-2 łyżeczki żelatyny. Zalewamy ją odrobiną zimnej wody i zostawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie zalewamy je niewielką ilością wrzątku i porządnie mieszamy (aby pozbyć się grudek).
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Ubijamy 300ml kremówki na sztywno.
5. Do kremówki dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Wsypujemy jedną szklankę płatków, mieszamy i wylewamy na formę. Na górę kładziemy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy do lodówki.
6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Ubijamy pozostałą kremówkę.
8. Do kremówki dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Wsypujemy jedną szklankę płatków, mieszamy i wylewamy na formę.
9. Całość posypujemy pozostałymi płatkami. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto Kinder Country
 
Gotowe i pyszne! :)

Ciasto Kinder Country
 
Ciasto Kinder CountryPłatki żytnie z Lidla

Ciasto Kinder Country

KOSZT:
  • 400g czekolady - 11,96
  • 500ml kremówki - 5,98
  • 100g prażonych płatków - 2,39
  • 150g herbatników - 2,80
  • żelatyna - 2,20 
RAZEM = 25,33zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)