------------------------------------------------------------------------------
Jestem fanką chyba wszystkiego co zaczyna się od słowa "Kinder", ale Kinder Country jest jednym z moich ulubionych batoników. Ciasto nie smakuje identycznie jak ten baton, ale jest podobne i na prawdę pyszne. I szybkie w przygotowaniu :)
Ciasto Kinder Country
Składniki (okrągła blacha 24cm):
*użyłam prażonych płatków żytnich Vitte z Lidla (zdjęcie na dole), mogą być też np. płatki KangusPrzepis:
1. Tortownicę wykładamy herbatnikami. Płatki rozdzielamy na trzy szklanki.
2. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1,5-2 łyżeczki żelatyny. Zalewamy ją odrobiną zimnej wody i zostawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie zalewamy je niewielką ilością wrzątku i porządnie mieszamy (aby pozbyć się grudek).
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Ubijamy 300ml kremówki na sztywno.
5. Do kremówki dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Wsypujemy jedną szklankę płatków, mieszamy i wylewamy na formę. Na górę kładziemy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy do lodówki.
6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Ubijamy pozostałą kremówkę.
8. Do kremówki dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Bardzo krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Wsypujemy jedną szklankę płatków, mieszamy i wylewamy na formę.
9. Całość posypujemy pozostałymi płatkami. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowe i pyszne! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)