------------------------------------------------------------------------------
Tradycyjne serniki są dla mnie trochę za ciężkie i zbyt zbite.
Jednak sernik nowojorski jest puszysty i delikatny w smaku, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)
------------------------------------------------------------------------------
Sernik nowojorski
Składniki (okrągła blacha 24cm):
Spód:
Masa:
Przepis:
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia brzegi smarujemy masłem. Z zewnątrz owijamy folią aluminiową.
- Ciastka miksujemy na drobno. Dodajemy do nich rozpuszczone masło (w rondelku lub mikrofalówce). Wykładamy na spód tortownicy, dociskami i wstawiamy do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 130°C. W czajniku zagotować wodę.
- Wszystkie składniki na masę (trzymane w temperaturze pokojowej) krótko ze sobą miksujemy. Wylewamy na spód z ciasteczek.
- Tortownicę z sernikiem wkładamy w większe naczynie, nie otwierane z dołu (większa patelnia, naczynie żaroodporne, brytfanna itp.). Do większego naczynia wlewamy wodę.
6. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
7. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jak każdy sernik, najlepiej smakuje następnego dnia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)