------------------------------------------------------------------------------
Tym sernikiem na zimno zaskoczycie każdą osobę :) Kwiaty? W serniku? Czemu nie!
Sernik jest bardzo delikatny i lekki. Wykonuje się go bardzo prosto, a efekt jest niezwykły.
------------------------------------------------------------------------------
Sernik z bzem
Składniki (okrągła blacha 24cm):
*kwiaty bzu lilak są jadalne. Można użyć jednego koloru, albo kilku.
Przepis:
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
- Rozpuścić masło (w rondelku lub mikrofalówce) i odstawić na bok.
- Zmiksować lub pokruszyć ciasteczka na proszek. Dolać do nich masło i wymieszać. Taką masą wyłożyć spód tortownicy i schować ją do lodówki.
- Rozpuścić galaretkę w 400ml gorącej wody i odstawić na bok do ostudzenia (ale nie stężenia).
- Zimną kremówkę ubić na sztywno (można dosłodzić cukrem). Porcjami dodawać masę sernikową i krótko miksować na gładką masę. Dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować.
- Do masy wsypać kwiaty bzu*, delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasteczkowy spód.
Chłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Gotowe :)
* łatwiej odrywa się kwiaty jasnofioletowego bzu niż białego. Trzeba je krótko, ale intensywnie przepłukać, aby pozbyć się ewentualnych robaczków i owadów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)