Napój malinowy na zwiększenie odporności
Do Gdańska wróciła zima, a co za tym idzie - trzeba zadbać o odporność. Chociaż częściej chorujemy na przełomach jesieni/zimy i zimy/wiosny, kiedy temperatura ciągle zmienia się o kilka stopni, a na zewnątrz mamy ziąb i deszcz.
Dawkę witamin zapewni nam malinowy napój. Maliny, kardamon, goździki, sok z cytryny - to wszystko zwiększa naszą odporność, więc taki napój możemy pić nawet codziennie.
Przepis (na dwie duże porcje):
- 400g mrożonych malin
- napar z herbaty owocowej (1 szklanka)
- sok z połowy cytryny
- kardamon (ziarna lub proszek)
- kilka goździków
Przygotowanie:
- Rozmrozić maliny w misce (nie na sitku, żeby nie wylać soku)
- Do garna wlać napar z herbaty, dodać rozmrożone maliny.
- Wsypać 2 płaskie łyżeczki kardamonu, lub 10 lekko rozgniecionych nożem ziaren.
- Dodać ok. 10 goździków.
- Wlać sok z połowy cytryny. Podgrzać do ok. 50-60 stopni. Można posłodzić miodem.
Należy uważać na temperaturę napoju - nie powinna przekraczać 60 stopni.
KOSZT:
- 400g malin - 6,99
- 1 cytryna - 1,20
- opakowanie kardamonu - 1,59
- opakowanie goździków - 1,59
Razem = 11,37
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)