Gorąca czekolada z domowym karmelem
Póki jeszcze mamy zimową aurę, korzystajmy z tego, że możemy spędzić wieczór pod kocem :) Do tego idealnie pasuje książka i gorąca czekolada. [ Tu ] znajdziecie przepis na klasyczną czekoladę. A dzisiaj jej odmiana - karmelowa czekolada.
Składniki (na dwie porcje):
- 180g/200g czekolady karmelowej
- 150ml śmietany 30%
- 100ml mleka 3,2%
- sos karmelowy/karmel domowej roboty/kajmak (pół puszki)
Przygotowanie:
- Garnek opłukać zimną wodą. Dodać śmietankę, mleko i lekko podgrzać.
- Do ciepłego mleka dodać połamaną czekoladę i karmel w dowolnej formie. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Przelać do szklanek. Jak komuś za mało słodko, można dodać bitej śmietany :)
KOSZT:
RAZEM= ok. 10,60
- 2 tabliczki czekolady - 5,30
- 200ml kremówki - 2,20
- 0,5l mleka - 3,10
- karmel - w zależności od wybranej opcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)