Intensywnie kokosowe ciasto Bounty
Bounty to jeden z moich ulubionych batonów. Do dzisiaj pamiętam reklamę z niebieskooką kobietą, plażą i hasłem "smak raju". Nie da się ukryć, że właśnie z tym kojarzy nam się kokos.
A co może być lepsze od rajskiego batonika? Całe rajskie ciasto! :)
Składniki (forma o średnicy 26cm):
- 3 szklanki płatków ryżowych (lub ok. 350g ciastek kokosowych)
- 200g (50g + 150g) masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki białej czekolady
- 200g wiórków kokosowych
- 400ml (200ml +200ml) śmietanki 30% lub 36%
Przepis:
- Płatki ryżowe zmiksować na drobno. Rozpuścić 50g masła i dwa paski gorzkiej czekolady. Wymieszać z płatkami i wyłożyć masą dno formy do tarty. Wstawić do lodówki.
- W garnku podgrzać 200ml kremówki i 150g masła. Dodać białe czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia.
- Garnek zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Powstałą masę przełożyć do formy na tartę.
- W garnku podgrzać 200ml kremówki, dodać łyżkę masła i pozostałą gorzką czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, następnie lekko przestudzić i wylać na wiech ciasta.
- Chłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Masa kokosowa zawiera wiórki, które po wchłonięciu płynów pęcznieją i tworzą zwartą strukturę, więc nie potrzeba używać żelatyny itp.
KOSZT:
RAZEM=32,60zł
- białe czekolady - 7,40
- gorzkie czekolady - 7,60
- wiórki kokosowe - 2,60
- kremówka - 4,80
- kostka masła - 5,20
- 0,5kg płatków ryżowych - 5,00
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)