9 marca 2018

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Intensywnie kokosowe ciasto Bounty




Bounty to jeden z moich ulubionych batonów. Do dzisiaj pamiętam reklamę z niebieskooką kobietą, plażą i hasłem "smak raju". Nie da się ukryć, że właśnie z tym kojarzy nam się kokos.
A co może być lepsze od rajskiego batonika? Całe rajskie ciasto! :) 

Ciasto Bounty


Składniki (forma o średnicy 26cm):

  • 3 szklanki płatków ryżowych (lub ok. 350g ciastek kokosowych)
  • 200g (50g + 150g) masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 200g wiórków kokosowych
  • 400ml (200ml +200ml) śmietanki 30% lub 36%


Przepis:

  1. Płatki ryżowe zmiksować na drobno. Rozpuścić 50g masła i dwa paski gorzkiej czekolady. Wymieszać z płatkami i wyłożyć masą dno formy do tarty. Wstawić do lodówki.
  2. W garnku podgrzać  200ml kremówki i 150g masła. Dodać białe czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia.
  3. Garnek zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Powstałą masę przełożyć do formy na tartę.
  4. W garnku podgrzać 200ml kremówki, dodać łyżkę masła i pozostałą gorzką czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, następnie lekko przestudzić i wylać na wiech ciasta.
  5. Chłodzić w lodówce minimum 3 godziny. 


Masa kokosowa zawiera wiórki, które po wchłonięciu płynów pęcznieją i tworzą zwartą strukturę, więc nie potrzeba używać żelatyny itp. 

Ciasto Bounty

KOSZT:
  • białe czekolady - 7,40
  • gorzkie czekolady - 7,60
  • wiórki kokosowe - 2,60
  • kremówka - 4,80
  • kostka masła - 5,20
  • 0,5kg płatków ryżowych - 5,00
RAZEM=32,60zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)