11 lutego 2018

Karmelowa czekolada

Karmelowa gorąca czekolada

Gorąca czekolada z domowym karmelem

Póki jeszcze mamy zimową aurę, korzystajmy z tego, że możemy spędzić wieczór pod kocem :) Do tego idealnie pasuje książka i gorąca czekolada. [ Tu ] znajdziecie przepis na klasyczną czekoladę. A dzisiaj jej odmiana - karmelowa czekolada.


Karmelowa gorąca czekolada


Składniki (na dwie porcje):


  • 180g/200g czekolady karmelowej
  • 150ml śmietany 30%
  • 100ml mleka 3,2%
  • sos karmelowy/karmel domowej roboty/kajmak (pół puszki)


Przygotowanie:


  1. Garnek opłukać zimną wodą. Dodać śmietankę, mleko i lekko podgrzać. 
  2. Do ciepłego mleka dodać połamaną czekoladę i karmel w dowolnej formie. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  3. Przelać do szklanek. Jak komuś za mało słodko, można dodać bitej śmietany :) 


Karmelowa gorąca czekolada

KOSZT:
  • 2 tabliczki czekolady - 5,30
  • 200ml kremówki - 2,20
  • 0,5l mleka - 3,10
  • karmel - w zależności od wybranej opcji
RAZEM= ok. 10,60

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)