------------------------------------------------------------------------------
Uwielbiam ciasto kruche. I to tak kruche, że aż w rękach potrafi się rozpadać.
Do tego czekolada, śmietana i ulubione owoce...czy może być lepiej? :)
Kruche babeczki z białą czekoladą
SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
Na krem czekoladowy:
PRZEPIS:
1. Przygotowujemy ciasto kruche: Zimne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem. Pod koniec porcjami dodajemy mąkę, ciągle ucierając. Na koniec dodajemy dwa jajka, szybko zagniatamy rękami ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
2. Przygotowujemy formę na tartaletki/babeczki/suflet (ja użyłam formy na tartaletki). Smarujemy je wewnątrz masłem i delikatnie posypujemy bułką tartą (aby ciasto nie przywarło).
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na mniejsze części, które następnie wałkujemy* na wielkość naszych foremek (dość cienko). Wykładamy foremki ciastem, które nakłuwamy widelcem**. Wstawiamy foremki do piekarnika na ok. 12-15min.
4. Przygotowujemy mus: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Ubijemy kremówkę na sztywno, pod koniec dodając do niej przestudzoną czekoladę.
5. Musem wypełniamy babeczki. Dekorujemy wedle uznania: owocami sezonowymi, czekoladą, orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)