10 listopada 2016

Kruche babeczki z białą czekoladą

 
------------------------------------------------------------------------------
 
Uwielbiam ciasto kruche. I to tak kruche, że aż w rękach potrafi się rozpadać.
Do tego czekolada, śmietana i ulubione owoce...czy może być lepiej? :)
 
------------------------------------------------------------------------------

 
Kruche babeczki z białą czekoladą

SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:
Na krem czekoladowy:
 

PRZEPIS:

1. Przygotowujemy ciasto kruche: Zimne masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem. Pod koniec porcjami dodajemy mąkę, ciągle ucierając. Na koniec dodajemy dwa jajka, szybko zagniatamy rękami ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
2. Przygotowujemy formę na tartaletki/babeczki/suflet (ja użyłam formy na tartaletki). Smarujemy je wewnątrz masłem i delikatnie posypujemy bułką tartą (aby ciasto nie przywarło).
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na mniejsze części, które następnie wałkujemy* na wielkość naszych foremek (dość cienko). Wykładamy foremki ciastem, które nakłuwamy widelcem**. Wstawiamy foremki do piekarnika na ok. 12-15min.
4. Przygotowujemy mus: rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Ubijemy kremówkę na sztywno, pod koniec dodając do niej przestudzoną czekoladę.
5. Musem wypełniamy babeczki. Dekorujemy wedle uznania: owocami sezonowymi, czekoladą, orzechami.


 


* ciasto kruche łatwiej rozwałkować, jeśli włożymy je między dwa kawałki pergaminu. Nie będzie się wtedy tak mocno przyklejać i nie będziemy musieli co chwila posypywać wałka mąką
** kruche ciasto zawsze należy nakłuć widelcem i - jeśli się da- obciążyć, czyli na ciasto położyć papier do pieczenia, na który wysypujemy np. surową fasolę, czy po prostu monety. Taka obciążenie zdejmujemy na ok. 6 minut przed końcem pieczenia. Jeśli ciasta nie obciążymy, to zrobią się na nim bąble, które podejdą do góry i popękają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)