------------------------------------------------------------------------------
"Ciasto? Z marchewką?!"
Czy w waszym otoczeniu też jeszcze są osoby, które nie jadły ciasta marchewkowego? I w dodatku wątpią w jego pyszny smak? ;) Jeśli tak, to koniecznie upieczcie to ciasto i dajcie im do spróbowania. Gwarantuję wam, że się zachwycą. Chrupkie ciasto, kremowe nadzienie i pyszna -w dodatku marchewkowa!- polewa. To po prostu najlepsze ciasto marchewkowe :)
Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową
SKŁADNIKI (na kwadratową formę o wymiarach 24cm x 24cm):
Na ciasto:
*użyłam cynamonu, cukru waniliowego, kardamonu i imbiru.
Na kremową masę:
Na polewę:
PRZEPIS:
1. Migdały miksujemy na drobno. Jeśli nie mamy miksera, lepiej kupić płatki migdałów, zamiast całych. 2. Do miski przesiewamy *mąkę i przyprawy.
3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
4. Jajka, na najwyższych obrotach ubijamy razem z cukrem (na puszystą masę).
5. Zmieniamy obroty na najwolniejsze i na przemian (ciągle ubijając) dodajemy mąkę i olej. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i kleista, dolewamy jeszcze trochę oleju.
6. Do masy dodajemy pokruszone migdały i marchewkę. Drewnianą łyżką mieszamy całą masę.
7. Wylewamy masę na formę do ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy).
8. Wyjmujemy ciasto i odkładamy do wystudzenia. Gdy ostygnie przekrawamy je na pół.
9. W wysokim naczyniu ubijamy **kremówkę. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy serki homogenizowane i chwilę miksujemy.
10. Masę wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy. Nakładamy drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy i wkładamy ciasto do lodówki.
11. Z soku marchewkowego odlewamy pół szklanki, a resztę wlewamy do garnka. Do szklanki z sokiem wsypujemy budyń i mieszamy.
12. Sok w garnku podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.
13. Od razu do masy wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy, aż cała galaretka się rozpuści. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
14. Gdy masa ostygnie, wylewamy ją na wierz ciasta i wyrównujemy. Przekładamy ciasto do lodówki, aby masa marchewkowo-budyniowa stężała (ok. 3godziny).
Dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam do tego małych bezików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)