7 kwietnia 2017

Najlepsze ciasto marchewkowe

 

------------------------------------------------------------------------------
"Ciasto? Z marchewką?!"
Czy w waszym otoczeniu też jeszcze są osoby, które nie jadły ciasta marchewkowego? I w dodatku wątpią w jego pyszny smak? ;) Jeśli tak, to koniecznie upieczcie to ciasto i dajcie im do spróbowania. Gwarantuję wam, że się zachwycą. Chrupkie ciasto, kremowe nadzienie i pyszna -w dodatku marchewkowa!- polewa. To po prostu najlepsze ciasto marchewkowe :)
------------------------------------------------------------------------------


Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

SKŁADNIKI (na kwadratową formę o wymiarach 24cm x 24cm):

Na ciasto:
 *użyłam cynamonu, cukru waniliowego, kardamonu i imbiru.

Na kremową masę:
Na polewę:


PRZEPIS:
1. Migdały miksujemy na drobno. Jeśli nie mamy miksera, lepiej kupić płatki migdałów, zamiast całych.
2. Do miski przesiewamy *mąkę i przyprawy.
3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
4. Jajka, na najwyższych obrotach ubijamy razem z cukrem (na puszystą masę).
5. Zmieniamy obroty na najwolniejsze i na przemian (ciągle ubijając) dodajemy mąkę i olej. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i kleista, dolewamy jeszcze trochę oleju.


6. Do masy dodajemy pokruszone migdały i marchewkę. Drewnianą łyżką mieszamy całą masę.
7. Wylewamy masę na formę do ciasta i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy).



8. Wyjmujemy ciasto i odkładamy do wystudzenia. Gdy ostygnie przekrawamy je na pół.
9. W wysokim naczyniu ubijamy **kremówkę. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy serki homogenizowane i chwilę miksujemy.
10. Masę wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy. Nakładamy drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy i wkładamy ciasto do lodówki.

11. Z soku marchewkowego odlewamy pół szklanki, a resztę wlewamy do garnka. Do szklanki z sokiem wsypujemy budyń i mieszamy.
12. Sok w garnku podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.
13. Od razu do masy wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy, aż cała galaretka się rozpuści. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
14. Gdy masa ostygnie, wylewamy ją na wierz ciasta i wyrównujemy. Przekładamy ciasto do lodówki, aby masa marchewkowo-budyniowa stężała (ok. 3godziny).


Dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam do tego małych bezików.



* Martwicie się, że wasze ciasto nie wyrośnie? Razem z mąką przesiejcie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
** Jeśli lubicie słodkie ciasta, podczas ubijania kremówki dosypcie do niej cukier.


KOSZT CIASTA (przy kupnie wszystkich produktów):
  • 1 kg mąki - 1,35
  • 1 kg cukru - 1,60
  • 4 jajka - 2,20
  • migdały - 6,00
  • 4 średnie marchewki - 1,65
  • 2 opakowania serka homogenizowanego - 2,99
  • 500ml kremówki - 5,20
  • budyń - 1,39
  • galaretka - 1,39
  • sok marchewkowy - 2,49
RAZEM = 26,26zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)