29 czerwca 2016

Budyń z musem truskawkowym

____________________________________________________

Dzisiaj kolejny studencki przepis. Pomiędzy nauką do egzaminów nie miałam zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni, ale trzeba było zrobić coś prostego. Oczywiście z truskawek, póki jeszcze są. I są tanie!
Deser robi się bardzo szybko, bardzo prosto i przede wszystkim bardzo tanio.

____________________________________________________

BUDYŃ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI (4 szklanki po 250ml):


PRZEPIS:
1. Budyń - zgodnie z zaleceniami producenta, najczęściej: z 500ml mleka odlej szklankę (ok. 200ml), do tej porcji wsyp proszek budyniowy, łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj w garnuszku*. Gdy zacznie się gotować wlej do niego rozmieszane mleko z proszkiem. Gotuj przez chwilę (ok. 1min) ciągle mieszając, a potem zdejmij z ognia i jeszcze mieszaj przez około minutę. Budyń podziel na dwie części, jedną z nich rozłóż na porcje (np. do szklanek), obydwie zostaw do ostygnięcia.
2. Mus truskawkowy - zmiksuj truskawki (możesz dodać do nich cukru).
3. Gdy budyń wystygnie wylej mus na każdą porcję.
4. Rozłóż resztę budyniu na mus. Rób to ostrożnie, ponieważ budyń jest cięższy i gęstszy od musu, więc może zacząć się w nim zapadać.


Deser udekorowałam bitą śmietaną i truskawkami


*Przed wlaniem mleka obmyjcie garnuszek zimną wodą. Mleko nie będzie wtedy zbyt mocno przywierać

http://przeklej.org/file/KYIMhi/Budyn.waniliowy.z.musem.truskawkowym.pdf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)