20 lipca 2016

Sernikobrownie z musem truskawkowym

____________________________________________________

Jak zadowolić trzy osoby naraz? Gdy ty chcesz zjeść coś mocno czekoladowego, tata ci od kilku dni smęci o serniku, a mama mówi, że trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są? To proste: trzeba zrobić sernikobrownie! W dodatku z sezonowymi owocami.
Nie pamiętam takiego lata, w którym sezon na truskawki trwałby tak długo. Druga połowa lipca, a ciągle widzę je na straganach. Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić ciasto z ich udziałem.
Jeśli można mówić o modzie wśród deserów, to sernikobrownie zdecydowanie jest na topie. Zaraz obok ciasta Kinder Country, które niedawno królowało na wielu stołach, jest to modne ciasto tego lata. Zobaczcie jak możecie je przygotować.
____________________________________________________

Sernikobrownie z musem truskawkowym

Składniki na spód brownie: (okrągła forma o średnicy 22,5cm)


Składniki na masę sernikową:


 Składniki na mus truskawkowy:


PRZEPIS:

Mus truskawkowy:
  1. Galaretkę zalej 400ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj.
  2. Większość truskawek (zostaw kilka ładnych truskawek do dekoracji) pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondelka. Jeśli bardzo lubisz słodkie desery, dodaj do nich 2 łyżki cukru. Gotuj je na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż otoczą się gęstym syropem (ok. 5min).
  3. Wymieszaj je, dodaj do galaretki i ponownie wymieszaj całość. Zostaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia (u mnie zajęło to 4 godziny). [ Wersja z jogurtem naturalnym: do musu dodaj mały kubeczek jogurtu naturalnego, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia ]


Spód brownie:
  1.  Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (zostaw sobie 2 paski czekolady na później, użyjesz ich do dekoracji) z masłem, odstaw do ostygnięcia.
  3. W misce zmiksuj jajka z cukrem (utrzyj, ale nie ubijaj). Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie zmiksuj. Przez sitko przesiej do masy mąkę i zamieszaj łyżką. Wylej masę do formy, piecz ok. 20minut. Gdy się upiecze wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika. 

Masa sernikowa:
  1. W misce zmiksuj twaróg z budyniem i cukrem.
  2. Dodaj jajko i ponownie krótko zmiksuj wszystko razem.
  3. Wyłóż masę na spód brownie i wstaw do piekarnika na ok. 25min. Wyjmij ciasto i w formie zostaw do ostudzenia


 

Ponownie mus truskawkowy
  1.  Gdy ciasto całkowicie ostygnie wylej na nie tężejący mus truskawkowy. Na górze ułóż kilka truskawek i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia musu (u mnie to trwało 4 godziny).
  2. Gdy masa całkowicie stężeje, możesz je ozdobić. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuść dwa paski czekolady (możesz dodać łyżkę masła) i zostaw do ostygnięcia. Gdy czekolada już nie będzie gorąca, łyżką porób z niej wzory na cieście. Włóż ciasto do lodówki do zastygnięcie czekolady (ok. pół godziny).


http://przeklej.org/file/Wxsmbp/Sernikobrownie.z.musem.truskawkowym.pdf

Co sądzicie o tym cieście? Już go jedliście? A może macie zamiar spróbować? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)