____________________________________________________
Tym przepisem zaczynam serię "studenckich przepisów". Znacie to uczucie, kiedy znajomi dzwonią do Was z informacją, że niedługo przychodzą na kawę (wiem, większość studentów spotyka się na piwo, ale ja jestem z tej kawowo-deserowej grupy)? A wy musicie się jeszcze pouczyć, zrobić sprawozdania, ogarnąć trochę kanapę. W końcu zaglądacie w portfel, a tam ostatnie pieniądze. Ostatecznie lecicie po czekoladę/ciasta, które akurat były w promocji i w ostatniej chwili jesteście w mieszkaniu przed gośćmi.
Doświadczyłam tego bardzo często, z lepszym bądź gorszym skutkiem (czasami nie warto brać ciastek w promocji...). A czy nie lepiej byłoby przygotować coś prostego, szybkiego, taniego i przede wszystkim smacznego? Odpowiedź jest chyba oczywista :)
Dzisiejszy deser wymaga trochę więcej czasu, ze względu na stężenie galaretki. Ale poza tym, wykonuje się go ekspresowo!
____________________________________________________
GALARETKA TRUSKAWKOWA Z MUSEM
SKŁADNIKI (5 porcji po 450ml):
PRZEPIS:
1. Galaretka truskawkowa* - pokrój ok.500g truskawek na mniejsze części. Wrzuć je do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż truskawki puszczą sok i będą pływać w gęstym sosie. Wsyp do nich żelatynę** i dokładnie wymieszaj. [ Jeśli chcesz uzyskać gładką galaretkę, zmiksuj truskawki póki są ciepłe. Możesz pominąć ten krok. ] Przełóż do naczyń, zostaw do zastygnięcia (mój mus stygnął 1 godzinę na blacie, a potem 4 godziny w lodówce).
2. Mus truskawkowy - zrób go po zastygnięciu galaretki. Zmiksuj pozostałe truskawki z Danio na gładką masę. Mus nałóż na galaretkę.
3. Bita śmietana - ubij bitą śmietanę :) Do smaku możesz dodać cukru waniliowego lub cukru pudru.
Do dekoracji użyłam truskawki, kolorowych cukrowych kuleczek i cukru pudru.
INNA WERSJA GALARETKI
SKŁADNIKI (4 porcje po 500ml):
PRZEPIS:
1. Rozrobić dwie galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wlać je do szklanek/pojemników, które należy podstawić pod kątem ok. 45 stopni. Wrzucić do środka kilka połówek truskawek i zostawić do stężenia.
3. Zmiksować pozostałe truskawki z jogurtem, masę przełożyć na stężałą galaretkę.
4. Przed podaniem ubić kremówkę na sztywno, udekorować deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)