2 stycznia 2018

Karleksmums

Karleksmums

Ciasto czekoladowe idealne nie tylko na święta

To kolejny wypiek pochodzący ze Szwecji na moim blogu. Jakiś czas temu robiłam cynamonowe Kaneblullar.
Karleksmums to szwedzkie ciasto miłości, często robi się je na Walentynki. Mocno czekoladowe, ale nie za słodkie, z czekoladową polewą na górze, a także wiórkami kokosowymi lub lukrem. Przypomina naszego murzynka.
Robiłam ciasto dwa razy, raz w wersji z gruszką, na święta w wersji z mandarynkami. Tradycyjna wersja nie zawiera owoców.

Składniki (forma okrągła 23cm, lub kwadrat 23x23cm):



  • 150g + 40g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 180ml mleka
  • szklanka kakao (prawdziwe, gorzkie, nie rozpuszczalne)
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120ml kremówki
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki naparu z kawy
  • owoce*


Przepis:


  1. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Nagrzać piekarnik do 175 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Ubić jaja z cukrem na jasną masę (nie za długo).
  3. Rozpuścić 150g masła, dodać do masy razem z mlekiem i chwilę miksować.
  4. Dodać mąkę, 3/4 szklanki kakao i proszek do pieczenia, wymieszać wszystko razem łyżką.
  5. Wylać ciasto na formę, ułożyć owoce*. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-30min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować napar z kawy (rozpuszczalnej lub mielonej, bez fusów). Odstawić.
  7. W rondelku przepłukanym zimą wodą podgrzać kremówkę i 40g masła (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać do tego napar z kawy. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zagęścić kakao** (masa powinna być gęsta, ale nadal płynna). Wylać masę na ciasto, zostawić do ostudzenia, a potem włożyć do lodówki do stężenia, na ok. godzinę.
Karleksmums

Karleksmums

*można dodać owoce, mrożone trzeba wcześniej odsączyć z nadmiaru wody
**wsypywać po łyżce kakao i obserwować konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadka - dodać kolejną łyżkę itd.


KOSZT:
  • 200g masła - 5,20
  • 1kg mąki - 1,35
  • 500ml mleka - 1,46
  • opakowanie kakao - 4,75
  • 2 jajka - 1,40
  • proszek do pieczenia - 1,20
  • 1kg cukru - 2,69
  • 1 tabliczka czekolady - 2,89

RAZEM=20,94zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami :)